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QUESTION PRESENTED 
 

To be eligible to serve as an “eligible client member” of the governing body of an LSC 
funding recipient, must a candidate meet LSC financial eligibility requirements, or is it sufficient 
to meet the eligibility requirements of other funding sources for the recipient? 
 

BRIEF ANSWER 
 

An individual must meet financial eligibility requirements set forth in the LSC Act (the 
Act) and 45 C.F.R. Part 1611 to be eligible for appointment as an eligible client member on a 
recipient’s governing body. Meeting eligibility requirements for a recipient’s other funding 
sources is not sufficient to meet the requirements prescribed by the Act and LSC’s regulations 
(unless the other funding source’s requirements are the same or more stringent than the LSC 
requirements).  

 
AUTHORITY 

 
 The Legal Services Corporation Act prescribes the composition of a recipient’s 
governing body.  Section 1007 of the Act requires that 60% of a recipient’s governing body be 
attorneys who are members of the state bar where legal assistance will be provided and at least 
one-third must be eligible clients.  42 U.S.C. § 2996f(c).  The eligible client members must be 
eligible for legal assistance “when selected” for the recipient’s board.  Id.  The statute also states 
that the eligible clients may also be “representatives of associations or organizations of eligible 
clients.”  Id.   
 
 45 C.F.R. § 1607 implements the Act’s requirements regarding governing board 
composition.  The regulation makes clear that an “eligible client member” must meet the 
financial eligibility requirements established by the Act and by LSC’s regulations by defining the 
term as a “board member who is financially eligible to receive legal assistance under the Act and 
part 1611 . . . at the time of appointment of each term of office” to the recipient’s board.  Id. § 
1607.2(c) (emphasis added).  The regulation also states that “[a]t least one-third of the members 
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of the recipient’s governing body shall be eligible clients when appointed.”  Id. § 1607.3(c).  
Eligible client members must be appointed by “appropriate groups designated by the recipient 
 . . .” Id.  In order to be appointed to a board, appointee must meet all required criteria, 
“including financial eligibility for persons appointed as eligible clients . . .” Id. § 1607.3(h)(1).   
 

ANALYSIS 
 

 Under the plain language of LSC’s regulations, it is not enough that a potential eligible 
client member meet the eligibility requirements of a non-LSC funding source; a potential eligible 
client member must meet the eligibility requirements established by the Act and by LSC’s 
regulations in order to be counted as an eligible client member.  45 C.F.R. § 1607.2(c).1  Prior 
opinions of the Office of Legal Affairs have made clear that Part 1607 “does not provide 
discretion to permit the appointment of financially ineligible client board members, including in 
situations where the client nominee is eligible for LSC services under a statute which does not 
permit a determination of financial eligibility.”2  An individual who does not meet LSC’s 
financial eligibility requirements and is not an attorney could be appointed to a recipient’s 
governing body’s remaining seats after attorney members and eligible client members have been 
appointed.3   
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1 See EX-2001-07-11 (July 11, 2001) (opining that an individual cannot be “an eligible client member for purposes 
of a recipient governing body unless he or she is financially qualified under 45 C.F.R. 1611”), EX-2001-1011 (Oct. 
11, 2001) (stating that eligible client members must meet LSC financial eligibility requirements at the time of 
appointment), and EX-2006-1001 (Oct. 1, 2006) (reaffirming the position taken in EX- 2001-1011). 
2 EX-2001-1011 (discussing whether a senior represented with Older Americans Act (OAA) funds is an “eligible 
client member” within the meaning of § 1607 when the recipient of the OAA funds was not permitted to use a 
means test to determine client eligibility).  See also EX-2006-1001 (stating that an “individual who is over income 
for LSC services, but who is eligible for services from [recipient’s] program from other funding sources,” cannot 
qualify as an eligible client board member). 
3 See EX- 2001-07-11 (encouraging recipients to appoint otherwise qualified individuals to a recipient governing 
bodies in positions that remain after the required seats are filled) and EX-2006-1001 (explaining that an otherwise 
qualified individual can be appointed to a board but not as eligible client member). 


