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This office was asked for an interpretive Advisory Opinion on whether an LSC recipient
may use LSC funds to participate in filing an amicus brief in pending litigation in its
institutional capacity and without representing a client in the matter.

Brief Answer

There is no categorical prohibition on a recipient’s participation in the filing of an amicus
brief in a litigated case without representing a client. Whether the filing of an amicus brief by a
recipient in its institutional capacity is permissible as a “matter” depends, as with other “matters”
activities, on a case-by-case basis on whether that particular amicus activity can be said to
contribute to the overall delivery of that recipient’s program services.

Background

Occasionally recipients of LSC funding have participated in the filing of an amicus curiae
brief as institutional amici. As institutional amici, these recipients have sought and were granted
leave by the respective courts to appear in their institutional capacity, directly as amicus and not
as counsel representing an amicus client. The Office of Legal Affairs has been asked for an
interpretive Advisory Opinion as to whether a recipient may use LSC funds to engage in the
filing of amicus briefs in litigation in which the recipient is filing the brief in its institutional
capacity and not on behalf of a client with an particular interest in the outcome of the litigation.

Analysis

Historically, LSC’s position on whether recipients have been permitted to use LSC funds
to support the filing amicus briefs in their institutional capacity appears to have been that
although there was no legal prohibition, there was a policy position discouraging the filing of
amicus briefs in a recipient’s institutional capacity. A June 17, 1977 letter from the Office of
General Counsel to California Rural Legal Assistance, addresses the question of “why the
Corporation believes that legal services programs should not files amicus briefs on their own
behalf.” It is not at all clear from this, however, that the question being posed was addressing a
previously issued legal opinion that grantees were not permitted to file amicus briefs or only
addressing a then-prevailing policy position discouraging grantees from engaging in such
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activity. The response provides one ostensible legal reason, namely that work done not on behalf
of a client raises “a question as to whether the work was an authorized use of funds received”
under the LSC Act. However, certain non-client “matters” type work has been referred to as
authorized activity since the earliest days of the Corporation’s existence. See, €.g., LSC Final
Rule on Priorities in Allocation of Resources (and the preamble to that rule), 41 Fed. Reg. 51609,
at 51610 (November 23, 1976). Thus it seems unlikely that the opinion intended to suggest that,
as a legal matter, recipients were prohibited from doing any work not for a particular client. The
other reason articulated in the letter is a policy rationale that the filing of amicus briefs on the
recipient’s own behalf “gives support to those critics who allege that legal services lawyers use
money appropriated by Congress to advocate their own view of what is good for the poor instead
of limiting themselves to representation of clients.” There is also a March 15, 1979, opinion
from the Office of General Counsel to Advocates for Basic Legal Equality (ABLE) which
squarely finds that “nothing in the Corporation Act or Regulations would prohibit A.B.L.E. from
filing [an] amicus brief . . . .” That opinion goes on, however, to caution the recipient that “the
program should carefully scrutinize the effect that such activities will have on its ability to
provide service to its eligible clients. The amount of program resources that are devoted to such
activities should be strictly limited by the actual services needs of A.B.L.E.’s client community.”
Taken together, it appears that as of 1979, at least, the Corporation as a policy matter was
opposed to recipients’ filing amicus briefs in their institutional capacity, while recognizing no
existing legal basis for prohibiting such activities.

The question turns next to whether there have been any statutory or regulatory changes
that would affect the 1979 legal opinion. There have been no changes to the LSC Act since that
time and the various appropriations riders under which LSC has been operating do not address
the question at hand. There have, however, been pertinent regulatory changes. In 1984 LSC first
adopted a regulation on Cost Standards and Procedures and in 1996, 1997 and 2007, LSC issued
regulations addressing the definitions of “cases” and “matters.” These regulations are addressed
below.

LSC regulations provide that LSC funds may only be expended on activities which are
allowable under and allocable to a recipient’s grant. 45 CFR §1630.3(a). LSC regulations further
provide that “all expenditures of funds for recipient actions are, by definition, for cases, matters,
or supporting activities.” 45 CFR §1635.3(a). The question, then, is whether the filing of an
amicus brief in a recipient’s institutional capacity qualifies as a “case” activity, a “matter”
activity or is a “supporting activity.”!

! “Supporting activities” are defined as “any action that is not a case or matter, including management in general

and fundraising.” 45 CFR §1635.2(d). “Supporting activities” are all activities “other than program services.” 61
Fed. Reg. at 14262. The filing of an amicus brief is clearly a program service and, as such, not a “supporting
activity.”
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Since the mid-90’s LSC has defined the terms “case” and “matter” in its Priorities (1620)
and Timekeeping (1635) regulations. The definitions, although not word for word identical, are
intended to have the same meanings.2 A “case” is a:

form of program service in which an attorney or paralegal of a recipient provides
legal services to one or more specific clients, including, without limitation
providing representation in litigation, administrative proceedings, and
negotiations, and such actions as advice, providing brief services and
transactional assistance, and assistance with individual PAI cases.

45 CFR §1635.2(a). Whereas, a “matter” is an:

Action which contributes to the overall delivery of program services but does not
involve direct legal representation of more or more specific clients. Examples of
matters include both direct services, such as, but not limited to, community
education presentations, operating pro se clinics, providing information about the
availability of legal assistance, and developing written materials explaining legal
rights and responsibilities; and indirect services such as training, continuing legal
education, general supervision of program services, preparing and disseminating
desk manuals, PAI recruitment, referral, intake when no case is undertaken, and
tracking substantive law developments.

45 CFR §1635.2(b).

Given that the definition of “case” involves the provision of legal assistance to an eligible
client, it would appear clear that the filing of an amicus brief in a recipient’s institutional
capacity and not on behalf of an eligible client is not a “case” activity. As such, the heart of the
inquiry appears to be whether a recipient’s participation in the filing of an amicus brief in a
litigated case without representing a client may properly be considered a “matter” and, thus, an
allocable cost under LSC regulations.

The regulatory definition of “matter” does not provide an exhaustive list of permissible
activities coming within the scope of the term and the filing of amicus briefs in a recipient’s
institutional capacity is not specifically addressed. Nor does the regulation or its regulatory
history suggest the intended scope of the term “contributes to the overall delivery of program
services.” As such, the filing of amicus briefs by recipients in their institutional capacities is
neither categorically permitted nor prohibited as “matters” for the purposes of the permissibility
of the expenditure of LSC funds. Rather, it would appear that whether the filing of an amicus
brief by a recipient in its institutional capacity is permissible as a “matter” depends, as it does
with all other “matters” activities, on a case-by-case basis on whether that particular filing can

2 The terms were first regulatorily defined in the Timekeeping rule, adopted in 1996 (61 Fed. Reg. 14261 (April 1,
1996). When the Priorities rule was revised the following year, the definitions of “case” and “matter” were taken
from the Timekeeping rule ) “to assure consistency in the use of terminology throughout the regulations.” 62 Fed.
Reg. 19406 at 19407 (April 21, 1997). When the Timekeeping rule was revised in 2000, the definition of “matter”
was clarified, without any intended change in meaning or application. 65 Fed. Reg. 41879 at 41881 (July 7, 2000).
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be said to contribute to the overall delivery of that recipient’s program services. Thus, for
example, an amicus brief filed in a corporate securities case appears unlikely to contribute to the
overall delivery of a program’s services, while an amicus brief filed regarding a case involving
the interpretation and application of an area of the law within a program’s priorities (such as
family law or landlord-tenant law, etc.) might reasonably be determined to contribute to the
overall delivery of the program’s services depending on the particular facts and circumstances.
Such determinations are, as with other determinations of this kind, generally within the
discretion of the Office of Compliance and Enforcement after consideration of all pertinent facts.

Mattie Cohan
Senior Assistant General Counsel



